Felhasználási segédlet, praktikus javaslat a NaturVita Köményes Ízesítésű Pogácsa Alappor felhasználásához:
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g NaturVita Köményes Ízesítésű Pogácsa Alappor
(A NaturVita Köményes Ízesítésű Pogácsa Alappor keverék az alább nevesített két szükséges lapanyagon túlmenően, tartalmaz minden olyan összetevőt szárazanyag formában, amely a tészta elkészítéséhez szükséges.)
- 360 g light vaj (ha valóban kalória csökkentett pogácsát szeretnél) + 8 dkg olvasztott vaj a rétegezéshez
- 640 g natúr joghurt vagy zsírszegény tejföl -300 g reszelt sajt a szóráshoz (opcionális)
Sütéshez javasolt kiegészítők:
- sütőpapír
- nagyobb méretű lapos tepsi
- nyújtódeszka, nyújtófa
- sajtreszelő
- tojáskenő ecset- 3-4 cm-es pogácsaszaggató
Ha időd engedi látogasd meg a www.naturvita.hu weboldalt, böngéssz kiegészítő termékeink között a www.naturvita.hu/konyhai-kiegeszitok/ ahol akár mindent egy helyen beszerezhetsz , ami a sütéshez elengedhetetlen!
Ízesítéshez javaslatok:
-300 g reszelt sajt (opcionális)
-1 db tojás (a tészta megkenéséhez)
-egyedi ízesítés szerint a szóráshoz használhatsz, sajtot, szezámmagot, köménymagot, napraforgómagot, tökmagot stb.
Nagyon fontos, hogy az ízesítéshez kiegészítők választásánál legyél figyelemmel azok mennyiségére, és kalóriatartalmára, amennyiben valóban kalória csökkentett pogácsát szeretnél.
Alapvetően azt szoktuk javasolni, hogy mindenki engedje el a fantáziáját, és használjon bármit, amit csak megkíván, és az életmódjába beépíthető!
Ha Neked a napi kalória beviteledbe belefér, hogy akár 20 dkg töpörtyűkrémmel ízesítsd a pogácsát, akkor tedd bele bátran! Vagy akár a light margarin helyett, zsírral is készítheted, és az ízhatás annál háziasabb lesz!
A recept (az arányok megváltoztatása nélkül) bármelyik összetevővel működik, az elkészítésének csak a fantáziád, és a követett diétád/egészségtudatos étkezés szabhat határt!
500 g NaturVita Köményes Ízesítésű Pogácsa Alapporból kb. 2 tepsi pogácsa készíthető el
(30*35cm-es a Mi tepsink, ez nagyjából 80-85 db pogácsa+ mi a leeső részeket sem dobjuk ki, a darabokat is bátran süsd pirulásig ugyanazon a hőfokon, így a szép, kerek pogik megmaradnak a vendégeknek, az aprókat elrágcsálhatjátok, amíg megérkeznek)
(Mi általunk javasolt és figyelembe vett köményes ízesítésű pogácsa méret 3-4 cm-es.)
Értelemszerűen a rendelkezésre álló tepsi méret, befolyásolja az elkészíthető adagok számát.
Elkészítés javasolt menete:
Helyezd tálba a NaturVita Köményes Ízesítésű Pogácsa Alapport, majd add hozzá az előre kimért nedves hozzávalókat! (A vajat, és a joghurtot)
Javasolt olyan keverőtál méretet választani, amiben kényelmesen lehet a tésztát gyúrni
Kb. 2 perc gyúrás után a tészta gyönyörűen össze fog állni!
Hagyd a tésztát pihenni 3 percig, és közben készülj elő a sütéshez.
A tepsibe helyezz sütőpapírt, és kezdd előmelegíteni a sütőt 170 fokra.
Olvaszd fel a light vajat!
A pihenő idő letelte után, körkörös mozdulatokkal simogasd a tésztát, hogy átvegye a kezed melegét.
Ha kicsit ragadós lenne a tésztád, nyugodtan, bármilyen liszttel, amit amúgy is használsz, vékonyan megszórhatod a nyújtólap felületét (ez ne az alappor legyen, mert erre a célra a benne lévő összetevők miatt nem javasolt.)
Sodrófa segítségével, próbálj kb. fél cm vastagságú tésztát nyújtani!
Nyújtást követően, az egész felületet egy tojás kenő segítségével kend be vékonyan az olvasztott vajjal
Ezután a tészta egyik felét hajtsd be nagyjából a feléig, majd a másik felét hajtsd rá, hogy a tészta rétegei fedésben legyenek
A tésztát nyújtsd kb 1 cm vastagra, és ismételten kend meg az olvasztott vajjal, figyelj, hogy jusson a széleire is!
Ezután jöhet ismételten a hajtogatás! A hajtogatást 2x kell ismételni!
Ha ezzel is kész vagy, nyújtsd ki a már gyönyörűen meghajtogatott tésztát kb másfél-2 cm magasra.
Kend be egy felvert tojással, majd szórd meg a reszelt sajttal, ha szeretnéd!
A sajtot a tenyereddel tapogasd rá a nyers tésztára, így szaggatáskor nem fog lepotyogni!
Kiszúráskor minden pogácsa után mártsd lisztbe a szaggatót, hogy ne tapadjon bele a nyers tészta.
Szaggatáskor törekedj arra, hogy a kiszúróval, egymáshoz minél közelebb vágd ki a pogikat, hogy a leeső rész minél kevesebb legyen!
A tésztából, a kb. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágjuk a falatkákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Mehetnek a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 45 percig (a sajt pirulásáig) sütjük.
Javasoljuk, hogy alsó-felső sütési fokozaton készüljön, légkeverés nélkül süsd a pogikat
A sütési idő lejártát követően, óvatosan ellenőrizz egy darabot, hogy az alja is megsült-e
Fontos, hogy a pogácsákat mindenképpen hagyjuk kihűlni a megfelelő ízhatás érdekében, melegen fogyasztva nyersnek tűnő állaga lehet.
A fent leírtakban, Mi reszelt sajttal szórtuk meg a tésztánk tetejét, viszont, amint azt a javasolt kiegészítőknél jeleztük, egyedi ízlésnek megfelelően használhatsz, töpörtyű krémet, zsírt, szezámmagot, köménymagot, napraforgómagot, tökmagot, vagy bármi számodra kedves hozzávalót.
Fontos hogy figyelj oda a kiválasztott alapanyagok kalóriatartalmára, mert termékenként eltérő lehet!
Ha nincs kedved/időd ennyit pepecselni, nézd meg mini pogácsa receptünket az alábbi linken, és nagyjából 40 perc ( a sütési idővel együtt) alatt készíts finom, egészségtudatos rágcsálnivalót!
https://www.naturvita.hu/receptek-500g/naturvita-gyors--mini-pogacsa-recept/
Fogyaszd egészséggel!
Jó étvágyat Kívánunk!