Felhasználási segédlet, praktikus javaslat a NaturVita pogácsa alapporunkhoz
Alábbi recept kipróbálását azoknak ajánljuk, akik szeretik az olyan jellegű kóstoló falatokat, amik akár egyben is bekaphatók és elkészítésük gyors és egyszerű.
A pogácsa falatok elkészítési módja nagyon hasonlít a NaturVita Ízesített Pogácsák elkészítésénél leírtakhoz, de azoknál rövidebb idő alatt és kevesebb fizikai munkával elállíthatók.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g ízlés szerinti ízesítésű NaturVita Pogácsa Alappor
(A NaturVita Ízesített Pogácsa Alappor keverékek az alább nevesített két szükséges lapanyagon
túlmenően, tartalmaz minden olyan összetevőt szárazanyag formában, amely a tészta elkészítéséhez szükséges.)
- 180 g light vaj (ha valóban kalória csökkentett sajtos pogácsát szeretnél)
- 320 ml natúr joghurt vagy zsírszegény tejföl
Sütéshez javasolt kiegészítők:
- sütőpapír
- nagyobb méretű lapos tepsi
- nyújtódeszka, nyújtófa
- sajtreszelő
- tojáskenő ecset
-2 cm-es pogácsaszaggató
Ha időd engedi látogasd meg a www.naturvita.hu weboldalt, böngéssz kiegészítő termékeink között a www.naturvita.hu/konyhai-kiegeszitok/ ahol akár mindent egy helyen beszerezhetsz , ami a sütéshez elengedhetetlen!
Ízesítéshez javaslatok:
-150 g reszelt sajt
-1 db tojás (a tészta megkenéséhez)
-egyedi ízesítés szerint használhatsz, szezámmagot, köménymagot, napraforgómagot, tökmagot stb.
Nagyon fontos, hogy az ízesítéshez kiegészítők választásánál legyél figyelemmel azok mennyiségére, és kalóriatartalmára, amennyiben valóban kalória csökkentett pogácsát szeretnél.
Alapvetően azt szoktuk javasolni, hogy mindenki engedje el a fantáziáját, és használjon bármit, amit csak megkíván, és az életmódjába beépíthető!
Ha Neked a napi kalória beviteledbe belefér, hogy akár 10 dkg töpörtyűkrémmel ízesítsd a pogácsát, akkor tedd bele bátran! Vagy akár a light margarin helyett, zsírral is készítheted, és az ízhatás annál háziasabb lesz!
A recept (az arányok megváltoztatása nélkül) bármelyik összetevővel működik, az elkészítésének csak a fantáziád, és a követett diétád/egészségtudatos étkezés szabhat határt!
250 g NaturVita Sajtos Pogácsa Alapporból kb. 3 db (30*35cm-es) tepsi sajtos pogácsa készíthető el.
(Mi általunk javasolt és figyelembe vett sajtos pogácsa méret 2 cm-es.)
Értelemszerűen a rendelkezésre álló tepsi, illetve pogácsa szaggató méret, befolyásolja az elkészíthető adagok számát.
Amennyiben egyszerre kisebb adag süteményre van szükséged, például csak 3 tepsi mennyiséget
szeretnél, csökkentsd a hozzávalók adagját!
1 tepsi pogácsa elkészítéséhez használj:
84 g ízlés szerinti ízesítésű, NaturVita Pogácsa alapport,
60 g olvasztott vajat,
105 ml joghurtot
50 g reszelt sajtot (Ez opcionális)
Elkészítés javasolt menete ugyanaz, mint a nagyobb adagnál!
Helyezd keverőtálba a NaturVita Pogácsa Alapport, majd öntsd hozzá az előre kimért nedves hozzávalókat! (A light vajat, és a joghurtot)
Kezd a tésztát összegyúrni. Kb. 2 perc gyúrás után a tészta gyönyörűen össze fog állni!
Hagyd a tésztát pihenni 3 percig, és közben készülj elő a sütéshez.
A tepsibe helyezz sütőpapírt, és kezdd előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
Villa segítségével verj fel 1 db közepes méretű tojássárgáját!
A pihenő idő letelte után, körkörös mozdulatokkal simogasd a tésztát, hogy átvegye a kezed
melegét.
Ha kicsit ragadós lenne a tésztád, nyugodtan, bármilyen liszttel, amit amúgy is használsz, vékonyan megszórhatod a nyújtólap felületét (ez ne az alappor legyen, mert erre a célra a benne lévő összetevők miatt nem javasolt.)
Sodrófa segítségével, próbálj kb. 1-1,5 cm vastagságú tésztát nyújtani!
Nyújtást követően, az egész felületet egy tojás kenő segítségével kend be teljesen!
Fontos, hogy a tojásból szélekre is jusson!
A tészta tetejét egyenletesen eloszlatva szórd meg reszelt sajttal és kicsit nyomkodd rá a tenyereddel a sajtot, hogy szaggatáskor az ne potyogjon le. (Ez a rész opcionális.)
A tésztából, a kb. 2cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágjuk a falatkákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 percig (a sajt pirulásáig) sütjük.
Javasoljuk, hogy alsó-felső sütési fokozaton készüljön, légkeverés nélkül.
A sütési idő lejártát követően, óvatosan ellenőrizz egy darabot, hogy az alja is megsült-e.
Fontos, hogy a pogácsákat mindenképpen hagyjuk kihűlni a megfelelő ízhatás érdekében.
A fent leírtakban, Mi reszelt sajttal szórtuk meg a tésztánk tetejét, viszont, amint azt a javasolt
kiegészítőknél jeleztük, egyedi ízlésnek megfelelően használhatsz, töpörtyű krémet, zsírt,
szezámmagot, köménymagot, napraforgómagot, tökmagot, vagy bármi számodra kedves feltétet.
Fontos hogy figyelj oda a kiválasztott alapanyagok kalóriatartalmára, mert termékenként eltérő lehet!
Fogyaszd egészséggel!
Jó étvágyat Kívánunk!